14.4.2022

Kesämökit menevät kuin kuumille kiville – saaristossa on nyt myyjän markkinat

Saaristokohteiden kysyntä on nyt huipussaan. Oli haaveissa sitten ympärivuotinen kakkoskoti lähellä palveluita tai vaatimaton pikkumökki kallioisella ulkoluodolla, on Turun saaristo mitä ihanteellisin paikka kesämökille. Välittäjän viesti lomakotinsa myymistä harkitsevalle on kannustava: enää ei tarvitse empiä, sillä kaikki kohteet menevät kaupaksi ja monesti jopa ennätysajassa.

Mikä saa ostajat investoimaan loma-asuntoon saaristossa, ulkomaanmatkojen ja cityelämän sijaan? Suomalaisten keskuudessa arvostus kotimaan omaa tarjontaa kohtaan on tänä päivänä huipussaan, ja se on ollut varovaisessa mutta vahvassa nousussa jo ennen pandemia-aikaa. Ajatukset niin työn, perheen kuin asumisen suhteen ovat muuttuneet ja omia arvoja katsotaan täysin uusin silmin. Nyt elämässä arvostetaan pysähtymistä, harmoniaa ja luonnonläheisyyttä. Tätä korostaa myös kiinteistönvälittäjänä toimiva Rabbe Holmberg, Turunmaan Kiinteistöjen perustaja ja toimitusjohtaja.

– Suomalaiset hakeutuvat enenevissä määrin takaisin luonnon ja kestävämpien elämäntapojen pariin. Luonnon kanssa halutaan olla yhtä, ja oman toiminnan kautta pyritään kohti ekologisuutta ja omavaraisuutta. Saaristossa kaikki tämä on mahdollista, minkä lisäksi täällä saa tilaisuuden vetäytyä omaan rauhaan, pois kaupungin vilskeestä ja arjen kiireistä.

Omannäköistä mökkielämää vuoden ympäri

Toiveen vapaasta ja stressittömästä elämästä puhtaan ja kauniin luonnon ympäröimänä voi toteuttaa usealla eri tavalla. Vaikka perinteinen mielikuva saaristosta helposti kiteytyy rantasaunoihin ja hirsimökkeihin vailla juoksevaa vettä ja sähköä, on totuus kuitenkin moniulotteisempi. Saaristossa voi elää monenlaista elämää.

– Tänne ei tulla yksinomaan askeettisemman elämän toivossa. Päinvastoin moni toivoo löytävänsä itselleen lyhyen ajomatkan päässä sijaitsevan toisen kodin, josta löytyy nykyaikaiset mukavuudet sähköineen, suihkuineen ja sisävessoineen. Sellaisen kodin, joka tarjoaa puitteet jopa ympärivuotiseen asumiseen. Kesämökin halutaan olevan lähellä palveluita ja hyviä kulkuyhteyksiä, jotta siellä voidaan elää tavallista arkea, johon kuuluu niin ikään työntekoa ja harrastuksia, kertoo Sebastian Lindberg, joka toimii yhteyshenkilönä vastikään avatussa Turunmaan Kiinteistöjen Taalintehtaan toimipisteessä.

Kesällä 2021 julkaistu Mökkibarometri kertookin juuri tästä: mökkisesonki on pidentynyt ja vapaa-ajan asuminen käsitteenä laajentunut. Tutkimus osoittaa, että vapaa-ajan asuntojen keskimääräiset käyttöpäivät nousivat viime vuonna yli 100 päivään, kun vastaava luku vuonna 2016 oli vajaat 80. Myös varustetason kerrotaan parantuneen; vapaa-ajan asuntojen varustukseen ja ylläpitoon panostetaan entistä enemmän, jotta mökeillä voidaan jatkossakin viettää pidempiä aikoja.

Mökkejä ostetaan läheltä ja kaukaa, molemmilla kotimaisilla

Kiinnostus saaristoa kohtaan on nyt suurta ja myytäviä kohteita saisi kysyntään nähden olla enemmänkin. Minkälaisia vapaa-ajan kiinteistöjä ostajat tätä nykyä etsivät?

– Toiveita on aivan laidasta laitaan: yksi hakee nykypäivän vaatimukset täyttävää modernia kesäkotia, toinen perinteistä mummonmökkiä, kalastajatorppaa tai maalaistaloa. Moni haluaa itse rakentaa tai remontoida. Yleensä toivotaan eteläistä rantatonttia, ehkä jopa omaa saarta. Toisaalta myös helpommin saavutettavissa olevat kohteet ovat suosittuja, jolloin perille pääsemiseen ei tarvita autoa ihmeellisempää kulkuvälinettä, muotoilee Turunmaan Kiinteistöjen Peter Ekblad, joka on toiminut kiinteistönvälittäjänä yli kahden vuosikymmenen ajan.

Vaikka moni toivookin kesämökkinsä löytyvän läheltä, hakeudutaan Turun saaristoon monesti kauempaakin, kuten esimerkiksi Helsingistä ja Tampereelta. Unelma puhtaasta ja ainutlaatuisesta saaristolaiselämästä kantaa jopa ulkomaille asti, onhan saaristomme tunnetusti maailman kaunein. Ekbladin mukaan etenkin ruotsalaiset suosivat suomalaisia saaristomaisemia, jolloin ruotsinkielisyys on merkittävä tekijä niin kaupan kuin asumisenkin osalta. Turunmaan Kiinteistöissä palvellaan asiakkaita sujuvasti sekä suomeksi että ruotsiksi, mikä on alueella erittäin tärkeää. Myös sujuva englanti on osaltaan mahdollistanut sen, että kesäkoteja on myyty kauempaakin saapuville, kuten saksalaisille, ranskalaisille ja sveitsiläisille.

Oikeilla edellytyksillä onnistuneisiin kauppoihin

Jotta jokainen etsivä löytäisi hakemansa, tarvitaan yksilöllisten unelmien välittäjäksi ammattitaitoinen ja luotettava kumppani. Turunmaan Kiinteistöt on toiminut Turun saaristossa jo vuosikymmenien ajan, ja henkilökunta tuntee markkina-alueen ja siinä toimivat verkostot kuin omat taskunsa. Myös oikeat varusteet ja välineet tukevat tekemistä. Jotta kohteiden kartoitukset, kuvaukset ja näytöt onnistuisivat läpi koko toiminta-alueen, joka ulottuu aina Hiittisistä Iniöön, on oikea tekniikka toiminnan a ja o.

– Meiltä löytyy kaikki tarvittava, jotta voimme toimia saaristossa sen olosuhteiden vaatimalla tavalla. Panostamme vahvasti tekniikkaan, mikä näkyy muun muassa kameroissa, robottilennokeissa ja tietysti omissa veneissä, luettelevat Sebastian Lindberg ja Peter Ekblad.

Toki onnistuneisiin kauppoihin tarvitaan muutakin. Vankka asiantuntemus, kielitaito sekä kyky kuunnella ja ymmärtää asiakasta ovat Turunmaan Kiinteistöjen välittäjille kunnia-asioita ja toiminnan perusedellytyksiä. Lisäksi kiinteistönvälitystä kohtaan koetaan tietynlaista kutsumusta, jota voisi kutsua jopa elämäntavaksi. Töitä tehdään tiiviissä yhteistyössä ja hyvässä yhteishengessä, mikä näkyy ja kuuluu ulospäin. Asiakas voi niin myyjänä kuin ostajana olla luottavaisin mielin, kun kohteita välittää joukko ammattilaisia, jotka selkeästi viihtyvät työssään oman kotisaaristonsa syleilyssä.

Lue lisää ja ota yhteyttä »

Katso myynnissä olevat kohteet »