24.2.2021

Esittelyssä kiinteistönvälittäjä Rabbe Holmberg:
”Ammattilainen ei katso kohdetta vaan näkee kokonaisuuden”

Kun Åbo Akademin portailla seisoi nuori, vastavalmistunut valtiotieteiden maisteri Rabbe Holmberg, siinti ajatuksissa ura julkisella puolella. Nyt 35 vuoden yrittäjyyden jälkeen ajatus hymyilyttää – elämä on osannut kuljettaa sinne, missä pitkänlinjan yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä parhaiten viihtyy: saaristossa ja alalla, jossa jokainen työpäivä tarjoaa vaihtelua, vapautta sekä uusia mahdollisuuksia haastaa oma ammatillinen erityisosaaminen hyvän asiakaspalvelun  puolesta.

 – En osannut arvata vuonna 1995, kun tulin Paraisille ja ostin osuuden (aloitin välittäjänä) silloisesta Turunmaan Tili- ja Kiinteistökeskuksessa, että neljä vuotta myöhemmin omistaisin koko yrityksen ja vastaisin sen pyörittämisestä. Toki minulla oli aikaisempaa kokemusta eri aloilta mm. kuntataloudesta, pankki- ja rakennusalalta  sekä kahdeksan vuotta kiinteistönvälittäjänä ja oman yrityksen johtamisesta joten taustani oli lähes optimaalinen ruveta kehittämään toimintaa Paraisilla.

Kotisatamasta konttorille

Työmatkaan Rabbella kuluu tavallisena arkiaamuna noin tunti. Hän herää omistamallaan Ramsgårdin sukutilalla Paraisten eteläsaaristossa, hyppää autoon ja ajaa yhteysaluksen kyytiin Heisalassa ja jatkaa Granvikista vielä tovin kohti Paraisten keskustaa. Aamukahvit toimistossa hän napsauttaa päälle kuitenkin jo ennen yhdeksää. 

– Toisinaan toimin kotikonttorilta käsin, ja monta päivää olen kokonaan veneen kanssa saaristossa työajeluilla mutta työssäni on paljon sellaista, että on hyvä olla läsnä konttorilla sekä vierailevia asiakkaita että omaa tiimiämme ajatellen. Saman katon alla meitä työskentelee neljä välittäjää sekä kolme isännöitsijää. Hommaa riittää välillä kiireeksi asti, mutta tunnelma on leppoisa ja autamme toisiamme hyvällä fiiliksellä. Uskon positiivisen hengen heijastuvan myös suoraan seinien ulkopuolelle, sydämelliseen ja hyvään asiakastyöhön, Rabbe pohtii. 

Asiakkaita Suomesta ja ulkomailta

– Itselläni on asiakkaina paljon perheitä niin Turun seudulta kuin Tampereelta ja Helsingistäkin. Haetaan kivaa paikkaa saaresta tai kaunista tonttia hyvien yhteyksien ulottuvilta, mielellään ilta-aurinkoa ja sopivasti rantaa, rakennusoikeutta sekä palveluita, Rabbe listaa ostokriteereitä. 

Tuhansien saarien eksotiikka ja mahdollisuudet kiinnostavat myös ulkomaita myöten. Yhä enenevässä määrin ostajakandidaatit ottavat yhteyttä Ruotsista tai Länsi- ja Keski-Euroopasta kuten Saksasta tai Ranskasta. Kyselyitä on tullut myös suuren veden toiselta puolen Amerikoista asti. 

– Nykyajan tekniikka on mahdollistanut sen, että kauppoja pystytään solmimaan digitaalisesti ajasta tai paikasta riippumatta. Tärkeänä osana informatiiviset myyntikuvat sekä dronen avulla lintuperspektiivistä saadut videot. Esimerkiksi viime vuonna sain puhelun keskieuroppalaiselta pariskunnalta, että he haluaisivat ostaa saaren, jonka olivat bonganneet netissä ja myyjä asuu myös ulkomailla. Kaikki hoitui luottamuksella maaliin asti, vaikka eri maissa ja toisiamme tapaamatta toimittiinkin, Rabbe toteaa.

Ammattilaisen tunnistaa kokonaisvaltaisesta otteesta 

Asiakkaan ja myyjän väliseen luottamukseen vaaditaan kuitenkin enemmän kuin kauniita kuvia tai tekniikkaa. Rabben äänessä on ansaittua ylpeyttä, kun hän kertoo, että Turunmaan Kiinteistöjen pitkä kokemus, paikallistuntemus ja hyvä palvelu tunnetaan, ja niihin myös luotetaan. Jokainen suosittelun kautta saatu uusi tai palaava asiakas on kullan arvoinen. 

– Kiinteistönvälittäjiä on alalla runsaasti. Parhailla heistä on kyky nähdä, ajatella sekä palvella kokonaisvaltaisesti. On osattava nähdä asiakkaan ajatusten alkulähteille sekä miettiä hänen puolestaan, mitä kannattaa esitellä. Työ- ja elämänkokemus tarjoavat perspektiiviä hahmottaa asiat isompina osina – eikä vain myytävinä kohteina tai sateenkaaren päässä odottavina setelinippuina, Rabbe avaa aidon välittämisen filosofiaa. 

Monesti kaupantekoon on ladattu paljon tunnetta tai useiden vuosikymmenien saatossa syntyneitä muistoja, joiden arvoa ei voi rahassa mitata. Silloin myyjän vinkkelistä voi olla vaikeaa nähdä asiat objektiivisesti ja olla samaa mieltä markkinoiden kanssa. 

– Kokenut kiinteistönvälittäjä osaa hoitaa asiat yhteistyössä, kaikkien osapuolten tarpeet huomioiden ja toiveiden keskellä luovien. Ammattilaisen läsnäolo myös herättää luottamusta ja apu varmistaa, että väärinkäsityksiltä vältytään eikä tule luvattua liikoja, Rabbe kiteyttää. 

Työkaluista tärkeimmät: 
kielitaito, paikallistuntemus ja vene

Talvella on yleensä hiljaisempi jakso mutta aikaisin keväällä aina myöhäissyksyyn asti kierretään asiakkaiden kanssa kohteissa, vaikka niin pitkään kuin valoa riittää.

– Kyllä, tykkään työstäni ja viihdyn tässä hommassa erittäin hyvin. Aina ei ole tyyntä ja pelkkää aurinkoa, mutta sytyn haasteista. Vaikka työ on haastava, niin on mahdollista nähdä asioiden alku- ja päätepiste. Päivät kulkevat ripeästi ja onnistumisen tunne syntyy usein hyvin yksinkertaisista, arkisista asioista. Siitä, että olen saanut olla ulkona, tavata ihmisiä ja yhdistää heidät oikeiden kohteiden tai palveluiden äärelle.

Pitkällä uralla on ehtinyt kokemaan monta mukavaa hetkeä, mutta yhä ilahduttaa ajaa tontin ohi ja todeta, että sille on tapahtunut hyvää: paikalle on rakentunut mökki, laituri ja ehkä venekin keinuu rannan aalloissa. 

– On etuoikeus saada olla monelle se ensimmäinen kosketus kohti uusia unelmia. Eikä tarvitse olla saariston valmis ammattilainen tänne päästäkseen. Me autamme kyllä alkuun ja tunnemme kuntien rakentamismääräykset, luvat, tienrakennuksen kommervenkit sekä koko projektiin vaadittavat eri alojen ammattilaiset. Ilmassa ei saa olla liian paljon avoimia kysymyksiä, ne  jarruttavat uskallusta tarttua tilaisuuteen, Rabbe painottaa. 

Tekniikka toi kaupat kotisohville

Kiinteistönvälityksen ydin on aina ollut ostaminen ja myyminen, mutta muuten ala on saanut nauttia tekniikan tuomasta vallankumouksesta, joka jyllää yhä. Melkein kaikki mitä tarvitaan jokapäiväisessä työssä on netissä ja markkinointi tapahtuu enimmäkseen siellä. Esimerkiksi erilaiset sähköiset portaalit, kuten Etuovi ja Oikotie, kokoavat silmäiltäväksi koko valtakunnan tarjonnan. 

– 1980-luvulla ei ollut edes kuvia kohteista, ja taisin olla yksi pioneereista laittamalla houkuttelevia otoksia ikkunaan näytille. Sama oli netin kanssa, sinnekin sisukkaasti menimme ja isot yritykset tulivat perässä. Olen aina pitänyt tärkeänä, että pysymme kehityksen eturintamassa mukana. Kiinteistönvälitys ei ole aina ollut alana kovin edistyksellinen, mutta viime vuodet on menty lujaa eteenpäin ja hype on korkealla, Rabbe toteaa tyytyväisenä. 

Asuntojen osto ja myynti peilaavat suhdanneherkästi ympäröivään maailmaan: nyt koronan rajoittaessa matkustamista ovat kansan katseet kääntyneet kohti koti-Suomen tarjoamia mahdollisuuksia. Ostohaluihin ovat vaikuttaneet myös ainakin jollain tasolla jäädäkseen tulleet etätyöt.

– Kiireisessä maailmassa hakeudutaan kohti tasapainoa ja rauhaa. Huvilaa ei osteta ainoastaan viikonloppujen iloksi tai loma-ajan ratoksi, nettiyhteydellä varustettuna siellä voi oleskella pidempiäkin aikoja, tehdä etätöitä ja arki-iltanakin istahtaa rantakalliolle nauttimaan hiljaisuudesta. Irtautuminen on läsnä tässä ja heti ilman kahden tunnin seisokkia autojonossa.

Ja päivän päätteeksi sauna päälle

Kiinteistönvälittäjän omatkin vinkit akkujen lataamiseen ammentavat saaristosta: touhuaminen kotitilalla, seurata lastenlasten kehitystä, kalastusta ympäri vuoden, lukemista, TV-sarjoja, hyvää ruokaa, juomaa ja ystäviä. Kotinurkilta löytyy mukava metsästysporukka, joten pannulla paistuu ahventen ja siian lisäksi myös aitoa lähiriistaa kotona Ramsgårdissa. 

– Ja tässä sama homma kuin töissä, kaikesta syntyy erinomaisen hyvää, kunhan vain resepti on oikea!, Rabbe päättää hymyn kera.