22.9.2022

Esittelyssä kiinteistönvälittäjä Peter Ekblad:
”Saaristovälittäjä hengähtää vain hetken, joulu–tammikuussa”

Turunmaan Kiinteistöjen slogan personoi hyvin kiinteistövälittäjä, LKV, kaupanvahvistaja Peter Ekbladin: syntyjään saaristolainen asumisen ammattilainen. Yli 20 vuoden kokemus takaa sen, että Peter löytää niin saarimökille kuin pikkukaupungin omakotitalollekin potentiaalit ostajaehdokkaat. Ja vaativalle ostajalle sen omanoloisen maiseman Saaristomereltä.

– Suku on Nauvosta, Paraisilla olen syntynyt. Uudessakaupungissa vierähti välillä 10 vuotta, mutta noista vuosista tarttuikin sitten mukaan suomen kieli. Perheeni on ruotsinkielinen, mutta yläasteen, lukion ja kaupalliset opinnot kävin suomeksi. Koen kaksikielisyyden ehdottomasti vahvuudekseni.

Tradenomikoulutus pohjusti hyvin Peterin urapolkua. Jo kaupassa työskennellessä Peter viihtyi asiakkaiden kanssa. Poliisin ammattikin siinteli haaveissa. Kun 20-vuotias nuori mies sai Turunmaan Kiinteistöistä, Rabbe Holmbergilta kesätyöpestin vuonna 1998, ammatinvalinta oli sillä sinetöity. 
 

Oma rauhallinen persoona peliin

Vuodesta 2001 Peter on työskennellyt täysipäiväisenä saaristovälittäjänä ja Rabben kollegana. Vuodet 2004–2017 Opkk:n riveissä, viimeiset viisi vuotta Turunmaan Kiinteistöissä.

– Paljon on muuttunut kahdessa vuosikymmenessä. Asiakkaiden vaatimukset ovat kasvaneet: mukavuudet pitää olla, hyvät yhteydet, kunnon laiturit… Kun asiakkaat vaativat ja tietävät yhä enemmän, pitää välittäjän osaamisen pysyä ajan hermolla. Kiire ja kärsimättömyys näkyvät nykyään vahvemmin myös saariston asunto- ja mökkikaupoissa, pohtii Peter.

Millainen on 2020-luvun osaava kiinteistönvälittäjä? Entä edukseen erottuva alan yritys?

– Hyvät henkilökohtaiset kontaktit ovat tärkeitä. Pitää itse olla aktiviinen, pysyä valppaana koko ajan. Pitää olla valmis panostamaan sekä aikaa että energiaa, sanoo Peter, ja luonnehtii itseään rehelliseksi ja rauhalliseksi ”järjen ääneksi”, joka osaa kuunnella.

– Ammattilainen tuntee ihmiset ja alueet, pystyy liikkumaan sekä esittelemään kohteet selkeästi ja informatiivisesti. Visuaalisuus, hyvät kuvat ja videomateriaalit korostuvat. Nyt asiakkaat tavoitetaan monen kanavan yhteisvaikutuksena. Välittäjänä pitää olla tarkkana siitä, missä ja miten kannattaa viestiä.  Ikuista oppimistahan tämä ala on, miettii Peter.

Peterille kiinteistövälitys on elämäntyyli, jossa viehättää vapaus tehdä asioita omalla tavalla. Monipuolinen työ tutustuttaa uusiin ihmisiin ja paikkoihin. 

– Haastavaa on ajankäyttö ja sen järkevä suunnittelu, kun työpäivät vaihtelevat. Arki-illat ja viikonloput ovat optimaalista asiakaspalveluaikaa. 
 

50-luvun keltaisessa puutalossa elää unelma vanhasta hirsihuvilasta

Korona-aika nosti Turunmaan saariston vahvasti valokeilaan. Peterin mielestä uniikin alueen vetovoima pitää edelleen, vaikka lomalaiset pääsevät taas matkustamaan. – Ovathan ulkomaiset sijoittajatkin kiinnostuneita Suomesta ja Saaristomerestä. Syvät, puhtaat vedet ja luonnonmukaiset, kalliorantaiset tontit, joita ei ole liiaksi muokattu. Siinä on se jokin.

Paraisten keskustassa, keltaisessa 50-luvun puutalossa asuva Peter tietää omasta takaa, että Parainen on turvallinen ja hyvä ympäristö kasvaville lapsiperheille. Omat pojat ovat jo täysi-ikäisiä, nyt Peteriä ja vaimoa ”liikuttaa” 5-vuotias hypokoira, labraduudeli Milo.

– Tykkään luonnossa liikkumisesta, sienestyksestä ja kalastuksesta. Atun mökillä stressiä puran saunomalla ja uimalla. Kunnon uimalenkki merivedessä tuntuu todella vapauttavalta. Viimeiset 10 vuotta olen miettinyt, että pitäisikö kokeilla avantouintia. Ehkä ensi talvena, asettelee Peter uusia tavoitteita.

Peter arvioi, että työelämästä tutuksi tullut hybridimalli on tullut jäädäkseen myös asumiseen. Kaksikielisen Paraisten kaupungin vetovoiman hän uskoo vain kasvavan, kun yhteydet Kaarinaan ja Turun suuntaan vielä entisestään paranevat.  

– Saaristokohteiden ostajia on edelleen hyvin liikenteessä. Kyllä nyt on hyvä aika myydä, vinkkaa Peter. – Jos vähänkään tuntuu siltä, että olisi myynnin paikka, kannattaa yhteyttä ottaa ajoissa. Niin loma-asunnon kuin omakotitalonkin myynnin kannalta alkuvuosi, kevättalvi on sesonkia. Myyvimmät kuvat saaristokohteista kuitenkin saadaan kesällä, joten heinä–elokuu on juuri oikea aika aktivoitua.

Entä ostoaikeissa olevat? Millaisiin yksityiskohtiin heidän nyt juuri kannattaa kiinnittää huomiota?

– Hieno, kalliorantainen tontti ilta-aurinkoon autotien päässä on monen toiveena. Arvostettuja ovat myös mahdollisimman luonnontilaiset tontit. Rakennus- ja remontointihalujakin on, vaikka tekijöistä ja materiaaleista on pulaa. Saaristorakentaminen on arvokasta, noin 3.000-4.000 euroa per neliö pitää budjetoida.

– Ilmansuunnista kannattaisi mielestäni keskustella enemmänkin. Etelä-länsiranta ei ole aina se autuaaksi tekevä. Pohjoisrantakin on erittäin hyvä, siellä pääsee nauttimaan myöhäisillan upeista auringonlaskuista. Myös suojaisa itäranta on satamapaikkana arvokas, kun ei tarvitse investoida kymmeniä tuhansia laituriin, vinkkaa Peter. 

Missä syntyjään saaristolainen asumisen ammattinen itse mieluiten asuisi? – Keltaisen puutalomme kuistilla viihdyn oikein hyvin. Tykkään 50-luvun hengestä. Mutta ehkä se unelma kuitenkin on vanha hirsitalo, myöntää Peter.
 

Ulkotöitä varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn 

Peterin normityöpäivässä vene vaihtuu autoon ja taas veneeseen vauhdikkaasti. Arvioitavia kohteita hän yhdistelee useampia samalle reitille, mutta silti meripeninkulmia taittuu. Kauimmaiset saaristokohteet vievät Iniöön asti. – Sekä arviointikäynteihin että esittelyihin pitää varata aikaa saaristossa ihan toisella tavoin kuin kaupunkikohteissa.

Kesäkuukausina ”ulkotöitä” on paljon: Peter pääsee nauttimaan auringosta, merituulesta ja maisemista työn ohessa. – Kesällä yritän pitää pikkuvapaita, mutta saaristovälittäjällä on oikeastaan aikaa hengähtämiseen vasta joulu–tammikuussa.

– Tykkään keväästä. On kiva seurata, kun saaristoluonto herää, kaikki kasvaa, linnut pesivät… Tunnelma on suorastaan maaginen, toteaa Peter. 

Jos syntyjään saaristolainenkin herää eloon keväällä, ei ihme, että saariston kevät herättelee myös ostajat – huomisen saaristolaiset.