11.5.2021

Luetko mieluummin artikkelin suomeksi? Siirry tästä >

Drömjobbet som fastighetsförmedlare:
”Det bästa är att på riktigt vara till hjälp”

Sebastian Lindberg visste redan innan han stod som klar ekonomie magister att en karriär inom fastighetsförmedling var något för honom. Hemma från Kimitoön och redan i slutskedet av studierna i Åbo skickade den målmedvetna Sebastian en e-post till Rabbe – och fick en plats i dreamteamet. – I det här jobbet finns det inte två likadana dagar och det passar mig utmärkt. Det bästa är att se nöjda ansikten vid köpetillfällen och känna att man faktiskt stått till tjänst och hjälpt kunderna.

Då verksamhetsområdet är Åbolands skärgård krävs en hel del mångsidighet och stark lokalkännedom av förmedlaren. Förutom objekt i centrum säljs det både sommarstugor, öar och tomter – både nära och fjärran.

– Vi har ett urstarkt team med proffs och en bra drive, och i det ingår ett öppet samarbete och delande av erfarenheter sinsemellan, allt för att göra det bästa för kunden. Någon av oss har mer erfarenhet av byggande, någon annan mer om bankvärlden och lån. Jag har kanske med tiden fått lite av en roll som ansvarig för teknik och digitala tjänster, ler Sebastian.

Positiv drive från utmaningar

Det finns dagar som går åt med att sitta vid datorn och skriva köpebrev eller editera foton. Andra dagar hinner man bara en sväng in till kontoret innan man hoppar i båten för att förevisa objekt eller fotografera ställen som kommer till salu.

– Ibland blir det långa dagar och det gäller att vara nåbar för kunderna hela tiden, det är något som hör till jobbet. Jag själv finner mångsidigheten som en intressant och positiv utmaning och jag tycker om det att man själv kan planera och påverka sin tidtabell, funderar Sebastian.

Kundkretsen på Åbolands Fastigheter består av allt från unga första bostadsköpare till äldre erfarna köpare. Även utländska köpare har ett intresse av att äga sin egen del av världens finaste skärgård.

-Under de senaste månaderna har vi haft köpare från bland annat Tyskland, Nederländerna, Schweiz och Sverige. Stugfebern stiger alltid mot sommaren, så just nu är jag rätt mycket ute även med båt.

Förmedlandet är en livsstil

Sebastian menar att den bästa förmedlaren är bra på att förstå – såväl säljare och köpare, som marknaden och objekten. Det finns inte ett rätt sätt att göra affärer, utan man framskrider alltid enligt kundens önskemål. En del säljare vill själva aktivt vara med i försäljningen, medan andra känner en lättnad av att överlåta hela processen i de säkra händerna av en förmedlare.

– Jag tror att en av mina styrkor är att förstå kunden och att lyssna på vad de vill. Jag har också fått beröm för mitt sätt att ta reda på saker, gäller det så lagparagrafer, byggnadstillsynen eller olika slags lov. Om exempelvis en köpare tidigare endast bott i husbolag och nu funderar köpa en stuga på landet är det viktigt att dela med sig information om bland annat väglag, sophantering och beskattning, förklarar Sebastian.

Minnen förgyller vardagen

Under fastighetsförmedlarens karriär ryms många bra och roliga stunder. Och alla har inte ens med lyckade affärer att göra.

– Jag träffade en gång en utländsk köparkandidat på en husvisning och vi pratade en god stund om Finlands bostadsmarknad och bostadsköp, samt hur köpeprocessen vanligtvis framskrider. Någon affär blev det aldrig med kunden, men flera månader senare kom han ihåg våra diskussioner och skickade mig ett julkort, skrattar Sebastian.

Den sportiga förmedlaren har många bollar i luften även på fritiden, och sommarens absoluta huvudgren är golf.

– Javisst, i golf har man åtminstone ännu gott om förbättringsmån! Det är enligt mig en passligt rofylld och social sport, där man till sist och slut endast tävlar med sig själv. Även i andra klubb- och bollsporter hålls klubban i handen, och det blir även en del innebandy och fotboll. Jag trivs också på promenader och vandringar – kanske därför att jag även på vardagar har privilegiet att röra mig i vår ljuvliga skärgård, avslutar Sebastian.