10.3.2021

Kunden Johanna Fagerlund:
Förmedlingsservice med fulla poäng kan man med glädje rekommendera

Johanna Fagerlund har varit Åbolands Fastigheters kund både som säljare och köpare. Kontakterna har följt efter varandra av en orsak: efter lyckade affärer och professionell service är samarbete lätt att rekommendera. – Att se möjligheterna, men samtidigt förklara utmaningarna är särskilt viktigt ute i skärgården. Här känner nästan alla fast bosatta och fritidsboende varandra, så förmedlarens rykte rör sig snabbt och ansvaret varar längre än det att bilen lämnat gården, sammanfattar hon.

Johanna som arbetar med internationella uppgifter på Paroc, beskriver sig själv som en kvinna i femtioårsåldern som har två av allting: döttrar, svärsöner och små barnbarn. Även hem har hon dubbelt upp: sitt hus i Pargas och sommarstugan på Heisala.

– Min första kontakt med Åbolands Fastigheter var redan för flera år sedan, då jag skulle sälja mitt dåvarande egnahemshus. Eftersom jag var nöjd med arbetssätten och hur smidigt allting sköttes, satte jag även min sommarstuga i Kårlax till försäljning via dem. Dessutom har jag med hjälp av Rabbe Holmberg hittat en lämplig tomt var vi byggde vår familjs andra bostad, berättar Johanna.

Vinnarfeeling för alla parter

Både att köpa och sälja bostäder är stora saker i livet – mätt i både pengar och känslor. Av den orsaken lyfter Johanna upp pålitligheten och erfarenheten som de viktigaste kriterierna då man väljer förmedlare.

– Förmedlaren måste känna till området, så att man kan vara ärlig mot sina kunder och bilda ett helhetsbegrepp av sina kunders behov. En varm lugn eftermiddag i juli tänker man som köpare kanske inte på alla saker man borde, så förmedlaren måste kunna beskriva helheten.

Johannas försäljningsobjekt via Åbolands Fastigheter sköttes av Peter Ekblad, som skötte om ärendet så man själv kunde ”glömma bort” försäljningen, men ändå med vetskapen att allt sköts på bästa möjliga sätt.

– Jag uppskattar Peters lugna och sakkunniga sätt, samt sättet han informerade och höll mig uppdaterad genom försäljningen. Han är ärlig och har en utmärkt förmåga att se objektets realistiska prisnivå sett till utbudet, berömmer Johanna.

– Säkert bara en liten detalj i helheten, men för mig var det viktigt att köpebreven skrevs av ett proffs. Det är till förmån både för köpare och säljare att parternas ansvar och skyldigheter finns svart på vitt. Från Peters agerande fick jag den bilden att han försökte hitta lösningar som gjorde att alla parter kände sig som vinnare.

Förmedlarens sakkännedom avgör köpbeslutet

Johanna säger att hon håller koll på marknadsläget genom att följa med utbudet på Oikotie och Etuovi. Hon följer även Åbolands Fastigheters Facebook-sida, där det berättas om aktuella saker inom branschen sett ur skärgårdens perspektiv. Då man funderar på ny bostad eller fritidsbostad, kan man redan från soffan drömma sig bort genom bilder och videon från objekten.

– Bra bilder sätter helt enkel fart på en. Jag själv märkte att jag ofta hade visualiserat stugan i huvudet så väl på förhand, att jag på plats inte ens lade märke till små saker som jag redan bekantat mig med via bilderna.

I juli 2019 fanns det många tjusiga objekt att välja mellan, men sitt eget smultronställe hittade Johanna med hjälp av Rabbes skärgårdskännedom.

– Vilket betyg jag skulle ge Rabbe för sitt förmedlingsarbete? Nog är det en full tia. Rabbe är en människa man på riktigt kan lita på. Inte i något skede kände jag att man försökte sälja mig något. Däremot försökte förmedlaren genuint förstå vad det var jag sökte och jämförde mina önskemål med de olika objekten.

Johanna tackar för att hela köpprocessen gick smidigt ända från början till slut. Att ha en förmedlare involverad gjorde att man fick en tredje parts bedömning och försäkran om att inga problem heller uppstår efter köpet. Största delen av alla intressanta objekt förmedlades dessutom av Åbolands Fastigheter, så på en resa kunde man effektivt kartlägga flera potentiella objekt.

– Jag ville se objektet med mina döttrar en gång till innan jag gav anbudet, och alla sådana här önskemål gick alltid smidigt att ordna, berättar Johanna.

Den viktigaste poängen varför du rekommenderar Åbolands Fastigheter?

– Jag vill framhäva hur lätt det är att komma överens med hela teamet. Om man uppskattar tillförlitlighet, kännedom om skärgården, snabbhet och flexibilitet – kort sagt problemfrihet för alla parter, så kan jag med hela mitt hjärta rekommendera samarbete med dessa proffs som verkligen kan sin sak!, avslutar Johanna.